Wat zijn de DNS servers van Systemec?

Uitleg

DNS staat voor "Domain Name System" en is het mechanisme dat een voor mensen leesbare hostnaam (zoals "www.systemec.nl") vertaald wordt naar een IP adres waar een browser of email client naar toe kan gaan, insgelijks een telefoonboek.

DNS is hierarchisch opgezet; wat dit inhoud is dat er voor iedere component van een hostnaam een zogeheten 'authoritative' server is die kan vertellen waar verder gezocht moet worden.

Bijvoorbeeld:

1. Om bij www.systemec.nl te komen moet je computer eerst weten "aan wie moet ik vragen stellen voor .nl?" Dit blijken dan de servers van de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) te zijn.
  2. Vervolgens vraagt je computer aan de servers van de SIDN "Aan wie moet ik vragen stellen voor systemec.nl?". De SIDN servers weten dat dit de DNS servers van Systemec zijn, en geven dit antwoord terug.
  3. Uiteindelijk neemt je compute contact op met een van de DNS servers van Systemec om te vragen "Waar kan ik www.systemec.nl vinden?" en krijgt als antwoord "Dat is op IP adres 89.20.83.24"

Wat is "Authoritative"?

Een DNS server word gezien als "authoritative" voor een bepaald domein als dit de server is die expliciet aangemerkt is als bron voor dat domein, en die dus altijd correct antwoord dient te leveren op requests omtrent dit domein, ongeacht wie ernaar vraagt. Voor domeinen die gehost worden door Systemec zijn dit:

1. ns.systemec.nl
  2. ns2.systemec.nl
  3. ns3.systemec.nl
  4. ns4.systemec.nl

NB: Deze servers geven uitsluitend antwoord op requests voor domeinen die bij Systemec draaien, dus je moet deze NIET instellen als "DNS Server" in de configuratie van je netwerk instellingen of router. Daar heb je de recursor servers voor nodig.

Wat is een "Recursor"?

Een DNS recursor voert verzoeken uit van iedereen waar hij voor is ingesteld, ongeacht wat ze willen weten. De server die je computer gebruikt om die hierarchie in het voorbeeld af te lopen was een zogeheten recursor. Iedere ISP heeft er minstens een of twee; deze zijn doorgaans uitsluitent toegankelijk voor klanten van de ISP. Google en enkele anderen hanteren ook algemeen bereikbare publieke recursors.

Voor klanten met internet verbindingen van Systemec stellen wij de volgende recursors ter beschikking:

1. 89.20.90.2
  2. 89.20.64.132

Klanten met ADSL verbindingen word aangeraden om de tweede server als primair te gebruiken.

Dit zijn de publieke DNS servers van google: