Uitleg over Hits, Pageviews, Visitors en Referrers

Hit

Iedere keer als een browser een bestand opvraagt van de webserver en de webserver vervolgens het bestand terugstuurt naar de browser is er sprake van een hit. Veel mensen verwarren een hit met een pageview, maar er is een groot verschil tussen beide begrippen. Een voorbeeld om dit te verduidelijken.

Stel je bezoekt een HTML-pagina met daarop zes plaatjes, een Flash-bestandje en een achtergrondmuziekje. In totaal stuurt de webserver negen bestanden terug naar de browser en zijn er dus negen hits: zes hits voor de plaatjes, één voor het Flash-bestand, één voor het muziekbestand en natuurlijk één hit voor de HTML-pagina zelf. Zoals we hieronder zullen zien, is er echter maar sprake van één pageview.

Pageview

Een pageview (of impressie) vindt plaats iedere keer wanneer iemand een HTML-pagina bekijkt. Het aantal pageviews zegt dus een stuk meer over het surfgedrag van je bezoekers binnen je site dan het aantal hits van je site. Leest iemand een uitgebreid artikel op je site dat tien HTML-pagina's beslaat, dan zijn er dus 10 pageviews gerealiseerd. Pageviews worden vaak weer verward met het begrip "unieke bezoekers" dat we nu gaan bekijken.

Unieke bezoekers (visits)

Dit is het aantal unieke personen dat je site bezoekt binnen een bepaalde periode (meestal gemeten als dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse unieke bezoekers). Als we het voorbeeld hierboven weer gebruiken, waarin een bezoeker een artikel leest dat tien pagina's beslaat, dan worden er tien pageviews geregistreerd, maar aangezien dezelfde bezoeker de tien pagina's bekeek, is er maar sprake van één unieke bezoeker. Wanneer een bezoeker 20 minuten lang niets heeft bezocht op een site, wordt hij opnieuw gekenmerkt als unieke bezoeker. Dit geldt zowel in het geval van opnieuw bezoeken, of na een tijd opnieuw een pagina opvragen.

Het aantal unieke bezoekers is een heel zinvol begrip. Als je dus de vraag gesteld wordt door familie of vrienden hoeveel bezoekers je site nou eigenlijk krijgt, dan kun je het beste die vraag beantwoorden door het aantal unieke bezoekers te noemen dat je site per dag ontvangt.

Referrers

Een referrer is een pagina die linkt naar je site en waarvandaan een bezoeker doorklikt naar je pagina. Je linkpartners zul je dus vaak zien in het lijstje met referrers, maar ook zoekmachines die je pagina's hebben geindexeerd.

(370 stem(men))